wtorek, 6 marca 2012

Ciasteczka kawowe

Nie wiem, jak u Was, ale u mnie wiosna sprzyja tworzeniu wszelkich wypieków i zajadaniu się nimi, przecież można potem spalić zbędne kalorie na spacerze przy pięknej pogodzie :-P.
Oto przepis na kawowe ciasteczka, nie potrzeba do nich foremek, wystarczy je wycisnąć na blachę ze szprycy lub woreczka z gwiaździstą końcówką.

Składniki
  • 150 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru 
  • łyżeczka cukru waniliowego 
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 2 żółtka
Przygotowanie
Podane składniki mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. Następnie nałóż ciasto do szprycy lub woreczka i wyciskaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odstęp między ciasteczkami ok. 2,5 cm. Piecz przez 15-20 min w temperaturze 180°C .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz