wtorek, 6 marca 2012

Sałatka z tuńczykiem

Przepis na pyszną warstwową sałatkę z tuńczykiem.

Składniki
  • 4 jajka
  • 20 dag żółtego sera
  • tuńczyk w puszce (2 puszki)
  • puszka kukurydzy
  • 1 łodyga pora
  • majonez
Przygotowanie
Jajka ugotuj i oddziel żółtka od białek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ułóż na spodzie miski, to będzie pierwsza warstwa sałatki. Delikatnie posmaruj pierwszą warstwę majonezem. Następnie na majonezie ułóż kolejną warstwę sałatki - odsączonego i trochę rozdrobnionego tuńczyka. Znów posmaruj majonezem, następnie ułóż wartswę kukurydzy, majonez, posiekaną łodygę pora, majonez i warstwę startego żółtego sera, znów majonez. Całość posyp drobno startymi żółtkami jajek, ale dopiero przed podaniem, żeby nie ściemniały. Sałatki nie trzeba doprawiać, można ewentulanie dodać troszkę pieprzu. Najlepiej podawać w przezroczystym naczyniu, żeby widoczne były dekoracyjnie ułożone warstwy sałatki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz