Składniki
- 4 jajka
- 20 dag żółtego sera
- tuńczyk w puszce (2 puszki)
- puszka kukurydzy
- 1 łodyga pora
- majonez
Jajka ugotuj i oddziel żółtka od białek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ułóż na spodzie miski, to będzie pierwsza warstwa sałatki. Delikatnie posmaruj pierwszą warstwę majonezem. Następnie na majonezie ułóż kolejną warstwę sałatki - odsączonego i trochę rozdrobnionego tuńczyka. Znów posmaruj majonezem, następnie ułóż wartswę kukurydzy, majonez, posiekaną łodygę pora, majonez i warstwę startego żółtego sera, znów majonez. Całość posyp drobno startymi żółtkami jajek, ale dopiero przed podaniem, żeby nie ściemniały. Sałatki nie trzeba doprawiać, można ewentulanie dodać troszkę pieprzu. Najlepiej podawać w przezroczystym naczyniu, żeby widoczne były dekoracyjnie ułożone warstwy sałatki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz