czwartek, 1 marca 2012

Roladki z łososia wędzonego

Moje uwielbiane ryby powracają w wielkim stylu - tym razem jako smaczna i bardzo efektowna przekąska, która świetnie się sprawdzi na każdym przyjęciu czy uroczystości.

 Składniki
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • 200 g twarożku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
Twarożek wymieszaj z chrzanem, śmietaną i posiekanym drobno koperkiem, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Ułóż na blaszce  plastry łososia tak, by zachodziły na siebie jak dachówki i posmaruj je przygotowaną pastą. Delikatnie zwiń całość ciasno jak roladę (plastry są dosyć cienkie, więc trzeba uważać, by ich nie poprzerywać) i schłodź mocno w lodówce. Przed podaniem pokrój roladę w plastry. 

Rada: jeśli nie masz czasu lub ochoty przygotowywać pasty z twarożku, możesz skorzystać z gotowego serka np. Almette z ziołami lub Almette z chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz