środa, 29 lutego 2012

Kulki kokosowe

Naszło mnie wczoraj na coś słodkiego, więc zrobiłam kokosowe kulki, które bardzo lubi moja córeczka. Są dosyć słodkie, więc można nawet zmniejszyć podaną tu ilość cukru, jeśli ktoś woli trochę mniej słodyczy ;-).

Składniki
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g miękkiego masła
  • 3-4 sztuki suchych wafli
  • 100 g migdałów
  • wiórki kokosowe
Przygotowanie
Cukier zagotuj z wodą i ostudź. Migdały sparz i obierz ze skórki, pokrusz drobno wafle. Do wystudzonej wody z cukrem dosyp mleko w proszku, dodaj miękkie masło i pokruszone wafle. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masę schładzaj przez ok. godzinę w lodówce.
Po godzinie z wyjetej z lodówki masy uformuj kulki, wkładając w środek każdej migdał. Każdą kulkę dokładnie obtocz w wiórkach kokosowych.
Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz