sobota, 18 lutego 2012

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Oto mój sposób na proste, stosunkowo szybkie w przygotowaniu danie, które wygląda bardzo dekoracyjnie i na pewno zachwyci Waszych gości zarówno smakiem, jak i ciekawym wyglądem.


Składniki
  • 6 papryk (ja preferuję czerwone, są bardziej aromatyczne)
  • ok. 450 g mięsa mielonego 
  • 2 woreczki ryżu
  • pieprz, sól
Przygotowanie
Ugotuj 2 woreczki ryżu, nie musi być on bardzo miękki, gdyż jeszcze sobie później trochę "dojdzie". Ostrym nożem wytnij delikatnie wierzch papryk tak, by można było potem użyć go jako "pokrywki" dla nafaszerowanej papryki. Następnie ostrożnie usuń gniazda nasienne i umyj papryki. Ugotowany ryż wymieszaj z surowym mielonym mięsem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij papryki i przykryj je "pokrywkami" z wyciętego wierzchu. Nafaszerowane papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180°C przez dwie godziny. Papryki wypuszczą sok, więc nie ma obawy, że będą za suche. Smacznego :-). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz