Składniki
- drożdże instant - 14 gramów
- margaryna Kasia - 15 dekagramów
- jajko - 1 sztuka
- pieczarki pokrojone w plastry i podsmażone - 30 dekagramów
- jogurt naturalny - 200 mililitrów
- mąka pszenna - 55 dekagramów
- ciepłe mleko - 100 mililitrów
- cebula posiekana w kostkę - 1 sztuka
- sól - 1 łyżeczka
- goździki
- cukier - 1 łyżeczka
- białko jajka - 1 sztuka
CIASTO I: drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać z resztą składników (mąką 40 dag, jajkiem, jogurtem, solą i cukrem) zagnieść, uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
CIASTO II :(15 dag mąki i margaryny) masło z mąką dokładnie wyrobić, a gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie, oba ciasta razem zagnieść.
Rozwałkować ciasto na 4-5mm, wykrawamy szklanką kółka - to będą główki świnek. Na środek każdego kółka kładziemy trochę farszu (nie za dużo), przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy brzegi. Małym kieliszkiem wykrawamy kółka z ciasta, dzielimy je na 4 ćwiartki. Na każdą bułeczkę przyklejamy po bokach 2 ćwiartki - to będą uszy. Wykrawamy malutkie kółeczka na ryjki i przyklejamy na środku, robimy w nich nożem dwie dziurki na koniec wciskamy nad ryjkiem dwa goździki lub ziarna pieprzu - to będą oczy.
Teraz czas już na pieczenie: układamy bułeczki na blachę z dala od siebie, żeby nie posklejały się podczas pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem. Pieczemy 20-25 minut w temp. 200 stopni, aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz