Składniki
- ok. 1 kg filetów z dowolnej ryby morskiej (ja najczęściej wybieram mintaja)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 nieduży seler
- 1 cebula
- mąka, 2-3 jajka i bułka tarta do panierki
- olej lub oliwa z oliwek
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- ketchup
- przyprawa do ryb
- bazylia, oregano
Rybę rozmroź, odsącz z nadmiaru wody i delikatnie wklep z obu stron przyprawę do ryb, tylko uważaj, żeby nie przesadzić ;-). Doprawione filety pozostaw, by ryba trochę przeszła przyprawą. W międzyczasie obierz marchewki, pietruszki, seler i cebulę. Cebulę drobno posiekaj, resztę zetrzyj na tarce do warzyw. Wrzuć wszystko na rozgrzany olej lub oliwę, dodaj bazylię i oregano i duś pod przykryciem przez ok. 30 minut do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj 3/4 małego słoiczka przecieru i ok. 3-4 łyżki stołowe ketchupu. Duś jeszcze przez chwilę, a w międzyczasie opanieruj rybę i obsmaż ją na osobnej patelni. Następnie oblej rybę gotowym sosem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, choć ja preferuję aromatyczną rybę po grecku na ciepło :-D.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz