niedziela, 19 lutego 2012

Zapiekanka ziemniaczana z serem i szynką

Danie bardzo proste, szybkie, niedrogie, a przy tym bardzo sycące. Idealne, kiedy kończą się nam fundusze i trzeba jakoś przetrwać do pierwszego ;-).


Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g żółtego sera
  • 250 g szynki
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Umyte ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ubij śmietanę i wymieszaj ją z roztrzepanym jajkiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż  warstwami na przemian ziemniaki, szynkę i cienkie plasterki żółtego sera. Na samej górze ułóż plasterki ziemniaków i zalej wszystko bitą śmietaną z przyprawami. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180°C przez jakieś 35-40 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz