Składniki na ciasto
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 całe jajka + 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka bułki tartej
Najpierw zajmijmy sie przygotowaniem ciasta. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i posiekaj nożem z margaryną. Następnie dodaj pozostałe składniki, czyli żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę . Wyrób ciasto i wstaw je do lodówki.
Skoro ciasto masz już wyrobione, pora zająć się jabłkowym nadzieniem do naszej szarlotki. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok i wymieszaj starte jabłka z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Pora wreszcie zająć się przygotowaniem właściwej szarlotki. Ciasto wyjmij z lodówki i połowę rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę. Następnie na ciasto wyłóż starte jabłka. Przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 45 minut. Gotowe ciasto można podawać z lodami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz