sobota, 18 lutego 2012

Szarlotka

Pora na coś na słodko - oto przepis na jedno z moich ulubionych ciast - szarlotkę.


Składniki na ciasto
  • 4 szklanki mąki
  •  1 szklanka cukru 
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na jabłkowe nadzienie
  • 2 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie
Najpierw zajmijmy sie przygotowaniem ciasta. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i posiekaj nożem z margaryną. Następnie dodaj pozostałe składniki, czyli żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę . Wyrób ciasto i wstaw je do lodówki.

Skoro ciasto masz już wyrobione, pora zająć się jabłkowym nadzieniem do naszej szarlotki. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok i wymieszaj starte jabłka z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Pora wreszcie zająć się przygotowaniem właściwej szarlotki. Ciasto wyjmij z lodówki i połowę rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę. Następnie na ciasto wyłóż starte jabłka. Przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 45 minut. Gotowe ciasto można podawać z lodami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz