środa, 29 lutego 2012

Zupa gulaszowa

Wracam po krótkiej przerwie, by podzielić się z Wami kolejnym przepisem. Ja szczerze powiedziawszy nie przepadam za gulaszową, ale uwielbia ją mój mąż, więc robię ją czesto ;-). Wspaniale rozgrzewa w chłodne dni, a przy tym to bardzo pożywna zupa, przy mniejszej ilości wody wychodzi właściwie jako gulasz.

Składniki
  • 50 dag wołowiny
  • 50 dag wieprzowiny
  • kukurydza w puszce
  • dwie czerwone papryki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 cebule
  • olej
  • 2 litry wywaru z kostki wołowej lub wołowo-drobiowej
  • 3 łyżki mąki (jeśli chcesz, by zupa była gęściejsza)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka łagodnej papryki
  • papryczka chili lub przyprawa chili
  • listek laurowy
  • pieprz, sól
Przygotowanie
Wołowinę i wieprzowinę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Zalej wywarem i gotuj na niedużym ogniu. Pokrój w kostkę cebulę, paprykę i ziemniaki. Cebulę przysmaż i razem z papryką i kukurydzą wrzuć do garnka. Dopraw całość solą i pieprzem i trochę podduś. Ok. 20 min. przed końcem gotowania dodaj ziemniaki. Zupę dopraw papryką w proszku i drobno pokrojoną papryczką chili (lub szczyptą chili w proszku). Dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz, by zupa była gęściejsza, zagęść ją mąką. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz