Składniki
- 50 dag wołowiny
- 50 dag wieprzowiny
- kukurydza w puszce
- dwie czerwone papryki
- 4 średnie ziemniaki
- 2 cebule
- olej
- 2 litry wywaru z kostki wołowej lub wołowo-drobiowej
- 3 łyżki mąki (jeśli chcesz, by zupa była gęściejsza)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka łagodnej papryki
- papryczka chili lub przyprawa chili
- listek laurowy
- pieprz, sól
Wołowinę i wieprzowinę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Zalej wywarem i gotuj na niedużym ogniu. Pokrój w kostkę cebulę, paprykę i ziemniaki. Cebulę przysmaż i razem z papryką i kukurydzą wrzuć do garnka. Dopraw całość solą i pieprzem i trochę podduś. Ok. 20 min. przed końcem gotowania dodaj ziemniaki. Zupę dopraw papryką w proszku i drobno pokrojoną papryczką chili (lub szczyptą chili w proszku). Dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz, by zupa była gęściejsza, zagęść ją mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz