wtorek, 21 lutego 2012

Rolmopsy w zalewie pomidorowej

Oto pomysł na pyszną zakąskę, która doskonale sprawdza się na każdym przyjęciu.
Czy ja już wspominałam, że uwielbiam ryby? ;-)


Składniki
  • ok. 1 kg śledzi, najlepiej matiasów
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 słoiczek musztardy stołowej
  • 4 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Najpierw przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z octem i olejem, dodaj koncentrat pomidorowy. Obraną cebulę pokrój w prążki i wrzuć do zalewy. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Umyte śledzie posmaruj musztardą, oprusz solą i pieprzem, a następnie zwiń w rulon i zepnij wykałaczką.
Ułóż śledzie w rondlu, zalej zalewą i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Gotowe rolmopsy można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz