Czy ja już wspominałam, że uwielbiam ryby? ;-)
Składniki
- ok. 1 kg śledzi, najlepiej matiasów
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 słoiczek musztardy stołowej
- 4 cebule
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Najpierw przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z octem i olejem, dodaj koncentrat pomidorowy. Obraną cebulę pokrój w prążki i wrzuć do zalewy. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Umyte śledzie posmaruj musztardą, oprusz solą i pieprzem, a następnie zwiń w rulon i zepnij wykałaczką.
Ułóż śledzie w rondlu, zalej zalewą i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Gotowe rolmopsy można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz