sobota, 18 lutego 2012

Roladki z kurczaka z fetą i szpinakiem

Bardzo lubię białe mięso i szpinak, dlatego dzisiaj na obiad przyrządziłam roladki z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem feta - bardzo smaczne, a przy tym zdrowe :-). Polecam każdemu, to może wyglądać na trudne, ale w żadnym wypadku nie jest ;-).


Składniki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • ser feta
  • ok. 200 g szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól lub przyprawa do kurczaka, pieprz
  • olej lub oliwa z oliwek
Przygotowanie
Szpinak wrzuć na patelnię, na rozgrzany olej lub oliwę. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, pamiętaj, żeby go wcześniej rozmrozić i odsączyć nadmiar wody. Do szpinaku dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy szpinak będzie się trochę podsmażał, możesz rozbić tłuczkiem  filet z kurczaka tak, by był dosyć cienki i opruszyć go delikatnie solą lub przyprawą do kurczaka, ale pamiętaj, że ser feta jest już dosyć słony. Do podsmażonego szpinaku dodaj ser feta - dosyć gruby plaster (ok. 1,5- 2 cm) i dopraw do smaku pieprzem. Całość nadal podsmażaj, aż ser się rozpuści i szpinak odparuje. Następnie na rozbity tłuczkiem filet nałóż niezbyt grubą warstwę szpinakowego nadzienia i całość zroluj w roladki, które możesz spiąć sobie wykałaczką, by nic nie "rozwaliło" się podczas smażenia. Tak przygotowane roladki obsmaż na patelni na złocisty kolor (możesz je wcześniej opanierować, ale nie jest to konieczne) lub zapiekaj w nagrzanym do 180°C piekarniku, w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez ok. 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz